Vize

VIZUMI

Za nekatera križarjenja so potrebni vizumi. Za veliko držav za katere so vizumi pri potovanjih potrebni, jih za križarjenje ne potrebujete (npr. Karibski otoki, Egipt, Rusija v kolikor koristite ladjarjeve izlete...).

Za informacije nas pokličite ali obiščite stran http://www.mzz.gov.si/si/predstavnistva_po_svetu/

V nadaljevanju preberite več o vizah za države:
- Rusija
- ZAE (Združeni Arabski Emirati)
- ZDA (Združene države Amerike)
- Kuba

Viza za Rusijo

Slovenski državljani za vstop v Rusijo potrebujemo vizo. Podrobnosti o izdelavi, zahtevanih podatkih in roku trajanja izdelave vize najdete na: http://www.mzz.gov.si/si/predstavnistva_po_svetu/evropa/ruska_federacija/

Cena izdelave vize za eno osebo: 35 €
V kolikor se viza ureja manj kot 5 dni pred odhodom, doplačilo znaša 35 €.

V kolikor se potniki udeležijo ladjarjevih izletov, vize za Rusijo NE potrebujejo!

Viza za Združene Arabske Emirate

Slovenski državljani za vstop v Združene Arabske Emirate (ZAE) od 22.03.2014 vize ne potrebujemo

Viza za Združene države Amerike

Slovenski državljani za vstop v Združene države Amerike potrebujemo vizo. Vizo lahko izdelate v elektonski obliki. Postopek registracije je enostaven in hiter (traja približno 15-20 minut), registracijo pa lahko opravite v slovenskem jeziku.

Dovoljenje se načeloma odobri takoj, lahko pa traja do 72 ur.
Priporočamo vam, da za dovoljenje zaprosite pred samo rezervacijo letalske karte oz. do 72 ur pred letom.
Veljavnost izdanega potrdila je 2 leti, razen v primeru, da v tem obdobju pride do preklica potnega lista ali njegova veljavnost preteče.

Več informacij: http://www.mzz.gov.si/si/predstavnistva_po_svetu/severna_amerika/zdruzene_drzave_amerike/

Kako opraviti registracijo?

Registracijo lahko izdelate v elektonski obliki http://www.esta.us/slovenian_esta.html Pred pričetkom registracije v zgornjem delu strani izberite jezik v katerem želite opraviti registracijo. Po izbranem želenem jeziku na vhodni strani v zelenem okvirju na levi strani kliknite na gumb "zaprosi":

Vnesite vse potrebne podatke: podatke iz svojega potnega lista in podatke glede potovanja ter odgovorite na sedem varnostnih vprašanj. Vsakdo, ki potuje z vami, mora imeti veljavno dovoljenje za potovanje ali vizum, ne glede na njegovo starost.

Pozono preglejte svoje odgovore. Če želite vnesti popravke, se vrnite na vlogo z izbiro gumba Prejšnji. Preden pošljete vlogo, vam Ministrstvo za domovinsko varnost predlaga, da natisnete kopijo za svojo evidenco. To pa ne pomeni, da boste morali predložiti tiskano kopijo vaše vloge. Ko končate s tem korakom in vlogo oddate, namreč ne boste več imeli možnosti natisniti kopije vaše vloge.

Ko boste vlogo oddali, vam bo sistem posredoval številko vaše vloge. Shranite to številko vloge za svojo evidenco. V kolikor boste želeli preveriti status vaše vloge ali jo dopolniti, boste potrebovali številko vloge, številko potnega lista in rojstni datum.

V večini primerov vas bo elektronski sistem za izdajo dovoljenj za potovanje nemudoma obvestil o statusu vloge. V primerih, ko bo za določitev statusa vloge potrebno več časa, bo odgovor poslan v 72 urah. Prejeli boste tudi navodila o tem, kako preveriti status vloge, ki ne bo nemudoma rešena. Obstajajo trije možni odgovori:

   · Vloga odobrena. Vaši vlogi je bilo odobreno in pridobili ste dovoljenje za potovanje v Združene države v sklopu Visa Waiver programa. Ta odgovor vam ne zagotavlja vstopa v Združene države, ampak bo o tem dokončno odločil uslužbenec Carine in obmejne varnosti ob vstopu v državo.

· Potovanje ni odobreno. Nimate dovoljenja za potovanje v sklopu Visa Waiver programa. Imate možnost, da pridobite vizum za vaše potovanje preko Ministrstva za zunanje zadeve (State Department). Prosimo, da obiščite spletno stran Ministrstva za zunanje zadeve Združenih držav za dodatne informacije o tem, kako zaprositi za vizum tukaj. Ta odgovor ne predstavlja zavrnitve vstopa v Združene države. Ta odgovor le prepoveduje potovanje v sklopu Visa Waiver programa.

· Vloga v postopku reševanja. Vaša vloga za potovanje je v postopku preverjanja, ker takojšnja odobritev vloge ni bila mogoča. Ta odgovor ni posledica nobenih negativnih ugotovitev. Odločitev bo na voljo v 72 urah. Prosimo, da se vrnete na to spletno stran in izbere Dopolnite ali preverite status predhodno oddane vloge za dovoljenje za potovanje v Združene države. Če boste želeli preveriti status vaše vloge, boste potrebovali številko vaše vloge, številko potnega lista ter datum rojstva.

V kolikor želite vlogo za izdelavo vize urediti pri nas, znaša cena izdelave vize ESTA za eno osebo: 95 €

Viza za Kubo

Obvezen vizum

Za to potovanje potrebujete dva vstopna vizuma.
Prvega, za vstop z letalom vam lahko uredimo mi, ob rezervaciji.
Za pridobitev vizuma potrebujemo:


- Kopijo potnih listov. Potni list mora biti veljaven vsaj 6 mesecev.
- Kopijo letalske karte.
- Kopijo zdravstvenega zavarovanja.


Vizum mora biti izdan vsaj 5 dni pred potovanjem.
Cena vizuma je: 35 €.

Vizum si lahko uredite tudi sami, če želite. http://www.cubadiplomatica.cu/austria/EN/Mission/ConsularSectioninAustria.aspx

Drugi vstopni vizum (potrebujete ga za ponovni vstop na Kubo z ladjo) pridobite na ladji.

Cena vizuma je: 15 ​ €.Usmeritve v nadaljevanju veljajo za potnike, ki se vkrcujejo in izkrcujejo na Kubi.

************************************************************************************************************************************

Potrebni dokumenti za vstop na Kubo:
- Potni list z veljavnostjo vsaj 6 mesecev po koncu potovanja
- Turistična viza
- Zdravstveno zavarovanje

Imetniki potnih listov lahko vstopajo na Kubo le s turistično vizo (v španskem jeziku ‘Tarjeta de Turismo’), ki ima veljavnost 30 dni od vstopa v državo in velja za enkratni vstop oziroma izstop iz države. Vsi potniki (odrasli, otroci in dojenčki), ki so rezervirali le križarjenje, jo morajo pridobiti sami, na svoje stroške. Potniki, ki potujejo na Kubo z aranžmajem ‘letalo + križarjenje’ imajo turistično vizo lahko že vključeno v ceni aranžmaja (npr. pri ladjarju MSC Cruises). Prosimo vas, da to možnost sami preverite pred rezervacijo in odhodom na potovanje.
Ne glede na tip aranžmaja ali starost potnikov, potrebujete tudi posebno vizo ob povratku v Havano. Dokumente, ki jih za to potrebujete, so dostopni na ladji – okvirna cena pa je 15 € na osebo.

Omenjeno turistična viza ni nalepka, ki se jo nalepi v potni list, temveč samostojni dokument/potrdilo, ki ga potnik pokaže pristojnim uslužbencem na letališču ali pristanišču, predloži pa ga skupaj s potrdilom o zdravstvenem zavarovanju. V kolikor potnik v času povratka nima turistične vize, mu pristojni organi na letališču lahko zavrnejo vkrcanje na letalo. Vsi potniki morajo imeti tudi ustrezno zdravstveno zavarovanje, veljavno v vseh pristaniščih, kjer se po programu ladja ustavi in zasidra. Ustrezno zdravstveno zavarovanje pomeni, da pokriva vse stroške in izdatke za primer poškodb, nesreč, smrti ter drugih primerov, ki zahtevajo nujen povratek potnika v domačo državo (državo stalnega oziroma začasnega prebivališča potnika). V kolikor ima potnik izbrano zdravstveno zavarovanje, ki ga je izdala državna zavarovalnica ali zasebna zavarovalnica, mora imeti pri sebi tudi ustrezno potrdilo, ki opredeljuje zavarovanje in kritje, napisano pa je v španskem jeziku (se priporoča) ali angleškem jeziku.
 
Letališče v Havani ali katero koli drugo letališče na Kubi ne zahteva posebnih izstopnih pristojbin, saj naj bi le-te že bile vključene v ceni letalske vozovnice. Uporaba bankomatov in drugih ATM naprav (Automatic Teller Machines) je na Kubi je zelo omejena in kreditne kartice se sprejemajo le redko kje.

Za tranzit (vstop) v pristanišče na Jamajki, Kajmanskih otokih in Mehiki potniki ne potrebujejo lokalne vize, če je tranzit (vstop) krajši od 24 ur in če potnik prihaja in vstopa na isto ladjo.

Potniki, ki se vkrcajo na Jamajki

Potniki morajo imeti potni list, ki je veljaven vsaj 6 mesecev od vkrcanja. Potniki, ki se vkrcajo na ladjo na Jamajki, morajo imeti kubansko turistično vizo, ki je veljavna 30 dni od vstopa v kubanski teritorij, velja pa za en vstop oziroma izstop iz države. Potnik ima možnost pridobiti kubansko turistično vizo tudi na ladji, pod enakimi pogoji in ceno, tj. okvirno 15 € na potnika (odrasli, otroci in dojenčki). Vsi potniki morajo imeti urejeno tudi zdravstveno zavarovanje, ki je veljavno v vseh pristaniščih, kjer se po programu ladja ustavlja in zasidra. Ustrezno zdravstveno zavarovanje pomeni, da pokriva vse stroške in izdatke za primer poškodb, nesreč, smrti ter drugih primerov, ki zahtevajo nujen povratek potnika v domačo državo (državo stalnega oziroma začasnega prebivališča potnika). V kolikor ima potnik izbrano zdravstveno zavarovanje, ki ga je izdala državna zavarovalnica ali zasebna zavarovalnica, mora imeti pri sebi tudi ustrezno potrdilo, ki opredeljuje zavarovanje in kritje, napisano v španskem jeziku (se priporoča) ali angleškem jeziku.

Za tranzit (vstop) v pristanišče na Jamajki, Kajmanskih otokih in Mehiki potniki ne potrebujejo lokalne vize, če je tranzit (vstop) krajši od 24 ur in če potnik prihaja in vstopa na isto ladjo.

Pomembno!

Potnikom, ki so bili rojeni na Kubi ali imajo kubanske prednike oziroma sorodnike, se lahko prepove vstop na ladjo. Enake ali podobne omejitve veljajo za kubanske potnike s kubanskim potnim listom, četudi imajo s strani drugih držav urejeno kubansko državljanstvo ali izdano uradno dovoljenje za prebivanje na Kubi s strani pristojnih organov. Kršenje tega pravila lahko povzroči resnejše težave pri lokalnih institucijah, ki urejajo imigracije.

Državljanom ZDA (Združenih držav Amerike) ni dovoljen vstop na Kubo, v kolikor nimajo licence, ki jo izdaja OFAC (Office of Foreign Assets Control) in ki ureja potovanja na Kubo pred vkrcanjem na ladjo.

Potnikom s tujim (neslovenskim) državljanstvom močno priporočamo, da se pred rezervacijo križarjenja in odhodom na potovanje posvetujejo z ustrezno Ambasado v domicilni državi in pridobijo vse ustrezne informacije o navedenih postopkih, dokumentih in zahtevah za vstop na kubanski teritorij.

Viza za Indijo

Slovenski državljani za Indijo potrebujejo vizum.
http://www.mzz.gov.si/si/predstavnistva_po_svetu/azija_kavkaz_in_bliznji_vzhod/indija/

Vizo se lahko pridobi na Ambasadi ali preko spleta na uradni spletni strani:
https://indianvisaonline.gov.in/evisa/tvoa.html

Viza za Šrilanko

Slovenski državljani potrebujejo vizum za vstop na Šrilanko. Šrilanka za vsa turistična in poslovna potovanja v državo zahteva elektronsko odobritev potovanja (ETA - Electronic Travel Authorization).
Več informacij je dostopnih na naslednji spletni strani http://www.eta.gov.lk

Vizum z veljavnostjo do 30 dni za namen turističnega obiska se lahko pridobi na mejnem prehodu ob vstopu v državo (enostranska odločitev).

Za vse dodatne informacije je pristojno Veleposlaništvo Šrilanke na Dunaju.

Viza za Maldive

Slovenski državljani za vstop na Maldive potrebujejo vizum.
Vizum se pridobi ob vstopu na Maldive.

Podrobnejše informacije so objavljene na spletnih straneh Veleposlaništva Maldivov v Londonu.

Za dodatne informacije se obrnite na:
Predstavništvo Maldivov v Londonu
22 Nottingham Place
London W1U 5NJ
Velika Britanija
T: (+) 44 20 7224 2135
F: (+) 44 20 7224 2157
E: maldives.high.commission(at)virgin.net
Splet: www.maldiveshighcommission.org

Zgornji podatki so informativne narave in se lahko spremenijo. Točne informacije prosim preverite na Ministrstvu za zunanje zadeve.

Skupinski odhodi    Poglej vse
EKSKLUZIVNE AKCIJE!    Poglej vse
Božična in Novoletna križarjenja    Poglej vse
MSC akcija + all inclusive paket pijač    Poglej vse
Rečna križarjenja    Poglej vse
Norveški fjordi + letalo + prevoz    Poglej vse
Super ugodna Mini križarjenja    Poglej vse
All inclusive Kanarski otoki    Poglej vse
Križarjenje iz Dubaja + all incl paket pijač!    Poglej vse
Izleti in razvajanja na krovu    Poglej vse
Prvomajske počitnice 2019    Poglej vse